Εκδηλώσεις Συλλόγου Αρτοτινών " Ο Αθανάσιος Διάκος"
Ετήσιος Χορός 2020
Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»Πληροφορίες Εκδήλωσης
Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε και φέτος ο χορός του Συλλόγου μας την 1η Φεβρουαρίου 2020 στο κέντρο “Το Κέρας της Αμάλθειας”. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας κ. Γ. Γλυμίτσας, η Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Ι. Κιούπη, ο πρόεδρος Κοινότητας Διχωρίου κ. Δ. Κουτσόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Κριατσίου κ. Δ. Φλώρος, και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ι.Μπαλατσούρας.
Επίσης παρευρέθησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γραμμένης Οξυάς και δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Ν. Ανδρίτσος με την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κριατσίου κ. Κ. Σαράμπαλος, ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Κυδωνίας, κ. Ε. Γάτος, ο πρόεδρος Αδελφότητας Κονιάκου κ. Δ. Χολέβας και ο γιατρός του χωριού μας κ. Α. Ζαγαλιώτης
Ευχές απηύθυναν ο Β. Κάππας, Πρόεδρος της
Τοπικής Κοινότητας και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ. Παλασκώνης οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων.
Κοπή Βασιλόπιτας στο χωριό
Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»Πληροφορίες Εκδήλωσης
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τις πρώτες ημέρες του έτους οι εκπρόσωποι του συλλόγου μας Θ. Μαρτέκας, και Βασίλειος Μαρτέκας πραγματοποίησαν την εκδήλωση της κοπής της πίτας στο καφενείο του κ. Τριβήλου το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Προέδρουτης Τοπικής Κοινότητας Βασ. Κάππα, του πατέρα Θεοφάνη και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων.
Παρουσίαση στην Παλαιά Βουλή του βιβλίου του Αθανασίου Γ. Βήλου
“ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ, ΑΡΤΟΤΙΝΑ 1781 – ΛΕΙΒΑΔΙΑ – ΑΛΑΜΑΝΑ 1821”
Πληροφορίες Εκδήλωσης
Σε πανηγυρική εκδήλωση στην Παλαιά Βουλή στις 9/12/2018 έγινε, με πρωτοβουλία του Συλλόγου μας, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του συγχωριανού μας Αθανασίου Γ. Βήλου με τον πιο πάνω τίτλο. Η παρουσίαση συνδυάστηκε με ομιλία του συγγραφέα με θέμα “ΑΡΤΟΤΙΝΑ, η γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου”. Παρατίθεται η επίσημη πρόσκληση για την εκδήλωση.
Η επιτυχία της εκδήλωσης υπερέβη κάθε προσδοκία. Η ιστορική αίθουσα της Παλαιάς Βουλής ήταν υπερπλήρης ενώ υπήρξαν και στιγμές όπου διέκρινε κανείς όρθιους θεατές.
Ο συντονισμός της εκδήλωσης έγινε από τον έγκριτο δημοσιογράφο κ. Φώτη Καρύδα και η παρουσίαση ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό του Δ.Σ. του Συλλόγου μας από το μέλος κα. Έφη Κάππα. Επακολούθησε σύντομος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ιωάννη Μπαλατσούρα σε ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης προς το παλαιότερο Δωρικό Σωματείο της πρωτεύουσας (έτος ίδρυσης 1906) που με αποφασιστική και αποκλειστική πρωτοβουλία και δαπάνες της φιλοτεχνήθηκε στην Αθήνα, μεταφέρθηκε και στήθηκε στην πλατεία του χωριού μας η προτομή του αγέρωχου Διάκου με το βλέμμα του στραμμένο προς την Αλαμάνα.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών και αυτοδιοικητικών υπηρεσιών. Αναφέρουμε όσους καταφέραμε να εντοπίσουμε και ζητούμε προκαταβολικά συγγνώμη σε όσους το πλήθος των θεατών της εκδήλωσης δεν μας επέτρεψε να εντοπίσουμε. Διακρίναμε λοιπόν το βουλευτή Φωκίδας κ. Ηλία Κωστοπαναγιώτου, τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δωρίδας κ. Δημήτρη Καραχάλιο, τους Αντιδημάρχους του Δήμου Δωρίδας κ. Κωνσταντίνο Παλασκώνη και κ. Ανδρέα Ευσταθίου, τον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρτοτίνας κ. Βασίλη Κάππα, τον πρώην Δήμαρχο Βαρδουσίων κ. Βασίλη Νικολέτο, τον πρώην Αντιδήμαρχο Δωρίδας κ. Κώστα Φλετούρη, την πρώην βουλευτή Μεσσηνίας κα. Νάντια Γιαννακοπούλου, τον πολιτευτή κ. Κωνσταντίνο Χαλιορή, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και άλλους.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στην ιστορικό κα. Ευγενία Μάντζου η οποία με δωρικό αλλά πληρέστατο τρόπο σκιαγράφησε όλα τα θέματα που θίγει το βιβλίο. Κατά την κα. Μάντζου, μετά από την μελέτη του κ. Βήλου, δεν πρέπει να υφίσταται πλέον καμία αμφιβολία ότι η Αρτοτίνα είναι η γενέτειρα του Αθανασίου Διάκου.
Ακολούθησε ο συμπατριώτης μας και πρωην Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κώστας Λιάπης ο οποίος, πέραν του σχολιασμού του περιεχομένου του βιβλίου, επεκτάθηκε και σε θέματα ιστορικά για το χωριό μας όπως είναι η συμμετοχή της Αρτοτίνας στον αγώνα της Εθνικής Ανεξαρτησίας με πάρα πολλούς ανώνυμους κλεφταρματωλούς αλλά και πλειάδα επωνύμων καπεταναίων, όπως Διάκος, Σκαλτσοδήμος, Ρούκης, Σαφάκας και έτσι, όπως τόνισε ο κ. Λιάπης, η Αρτοτίνα δικαιολογημένα αποκαλείται “Καπετανοχώρι” της Ρούμελης.
Στη συνέχεια ο λόγος δόθηκε στον συγγραφέα του βιβλίου κ. Αθανάσιο Βήλο για ανάπτυξη του θέματος “ΑΡΤΟΤΙΝΑ, η γενέτειρα του Αθαν. Διάκου”. Ο ομιλητής, γνωστός στους περισσότερους από την πολύχρονη ενασχόληση του με το θέμα, αναφέρθηκε σε γραπτές πηγές του 19ου αιώνα που, κατά τη γνώμη του, παρουσιάζουν το μεγαλύτερο βαθμό αντικειμενικότητας όσον αφορά στην Αρτοτίνα ως γενέτειρα του Ήρωα.
Τέτοιες πηγές είναι:
- Παν. Ρόδιος με την πρώτη βιογραφία του Αθαν. Διάκου στα 1835 στην ελληνική και γαλλική γλώσσα.
- Το ιστορικό έργο “ΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ” του Ιακ. Ραγκαβή το 1853 όπου μέσα σε δύο γραμμές περιλαμβάνει τη γενέτειρα (Αρτοτίνα), το αρματολίκι (Λειβαδιάς) και το ηρωικό τέλος (Αλαμάνα), όπως προβάλλεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας του Συλλόγου.
- Η επίσημη αναφορά (προς το Υπουργείο Παιδείας) το 1858 του δασκάλου Φ. Παπαδόπουλου που ζούσε και ανέπνεε τον ίδιο αέρα με το συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του Ήρωα στην Αρτοτίνα, λίγα χρόνια μετά το 1821.
- Το Πιστοποιητικό του Δημάρχου Κροκυλείου (αρχές 1865) με την πλήρη ονομαστική κατάσταση των ζώντων συγγενών του Διάκου, δηλαδή παιδιών και εγγονιών των αδελφών του Σοφίας και Καλομοίρας στην Αρτοτίνα και Κωνσταντίνου στην Άνω Μουσουνίτσα.
Όλοι οι συγγενείς φέρονται κάτοικοι Αρτοτίνας και μόνο τέσσερις (οι απόγονοι του αδελφού του Κωνσταντίνου) φέρονται κάτοικοι Άνω Μουσουνίτσας.
Κατά τον ομιλητή και μόνο αυτό το Πιστοποιητικό, που προφανώς προοριζόταν για υποβολή σε Δημόσιες Υπηρεσίες, είναι αρκετό για να καταδείξει την Αρτοτίνα ως γενέτειρα του Ήρωα.
- Παρά ταύτα ο κ. Βήλος συνέχισε με αναφορά στον ιστορικό καθηγητή Γεώργιο Κρέμο, ο οποίος στην αναζήτηση αυθεντικού απογόνου του Αθαν. Διάκου το 1876 τον βρήκε στην Αρτοτίνα στο πρόσωπο του νεαρού Κώστα Κούστα, εγγονού της αδελφής του Σοφίας. Ταυτόχρονα ο Κρέμος συγκέντρωσε υλικό όσον αφορά στο πατρικό οικογενειακό δένδρο του Διάκου και την ηλικία του, που δημοσίευσε στο περιοδικό “Απόλλων” του Πειραιά. Έτσι μάθαμε ότι τον πατέρα του Διάκου τον έλεγαν Γεώργιο και ότι ο Ήρωας είχε γεννηθεί γύρω στα 1781/82, ενώ τα άλλα τα γραπτά του Κρέμου συμβαδίζουν με το περιεχόμενο του Πιστοποιητικό του Δημάρχου Κροκυλείου.
Όμως μπαίνοντας στον 20ο αιώνα ο κ. Βήλος μας κάλεσε να σταθούμε σε ένα σταθμό ορόσημο. Συγκεκριμένα ο σταθμός αυτός είναι το 1930. Το έτος αυτό μετά από αναβολές είχε κηρυχθεί έτος εορτασμού της Εκατονταετηρίδας της Εθνικής Παλιγγενεσίας με ορισμό Κεντρικής Επιτροπής από την αφρόκρεμα του πνευματικού κόσμου της χώρας όπως Πρυτάνεις Πανεπιστημίου και Πολυτεχνείου, Ακαδημία Αθηνών, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κλπ. Η Αρτοτίνα τιμήθηκε ως γενέτειρα του Αθαν. Διάκου με την παρουσία κυβερνητικού κλιμακίου με επικεφαλής Υπουργό, στρατιωτικά αγήματα κ.λ.π. Οι τετραήμερες εκδηλώσεις περιλάμβαναν, εκτός των άλλων, επίσημα αποκαλυπτήρια της προτομής του Διάκου στην πλατεία του χωριού και εντοιχισμό μαρμάρινης πλάκας στη νότια πλευρά του κελιού του Διάκου που να διαλαλεί στους αιώνες ότι στην Αρτοτίνα γεννήθηκε ο, αρχικά μοναχός, μετέπειτα οπλαρχηγός Διάκος και αυτό με την υπογραφή της “Κεντρικής Επιτροπής Εκατονταετηρίδος 1830-1930”.
Ο κ. Βήλος δεν παρέλειψε να αναφερθεί στους ισχυρισμούς της πλευράς της Άνω Μουσουνίτσας, η οποία αφού φρόντισε σε ανύποπτο χρόνο να μετονομάσει το χωριό της σε «Αθανάσιο Διάκο» ισχυρίζεται ότι δήθεν εκεί είχε γεννηθεί ο ήρωας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Βήλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περιβόητη εργασία Παπαχρίστου που υποβλήθηκε το 1939 στην Ακαδημία Αθηνών και καταχωρίσθηκε στα Πρακτικά της χωρίς οποιαδήποτε συζήτηση. Η εργασία παρουσιάζει πλήθος ανακριβειών, παραλείψεων και διαστρεβλώσεων και αποτελεί κλασσικό κείμενο που προφανώς έχει γραφεί καθ’ υπαγόρευση και με απόφαση εκ των προτέρων να καταλήξει στο συμπέρασμα για γενέτειρα του Ήρωα την Άνω Μουσουνίτσα. Τα επιχειρήματα της εργασίας σχολιάζονται από το συγγραφέα επαρκώς στο βιβλίο. Χαρακτηριστικό όμως παράδειγμα που καταδεικνύει την προχειρότητα και τις ανακρίβειες της εν λόγω εργασίας αποτελεί το γεγονός ότι κατά τον Παπαχρίστο ο Διάκος δεν είχε δεύτερη αδερφή. Όμως ο ήρωας είχε δεύτερη αδερφή, την Καλομοίρα, και τα παιδιά και εγγόνια της κατονομάζονται ρητώς στο από έτους 1865 Πιστοποιητικό του Δημάρχου Κροκυλείου (!).
Στη συνέχεια ο ομιλητής αναφέρθηκε σε μελέτη- εισήγηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ.κ. Νικολάου σε Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έγινε τον Οκτώβριο του 2017. Η εισήγηση με τίτλο το “Το μαρτυρικό τέλος του Αθανασίου Διάκου” δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Στερεά Ελλάς”. Στη μελέτη του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης παραθέτει στοιχεία ταυτότητας του Ήρωα της Αλαμάνας που παρουσιάζουν εκπληκτική ομοιότητα με ό,τι κατέγραψε και δημοσίευσε 150 χρόνια πριν ο ιστορικός Κρέμος. Κρίνεται σκόπιμη η μεταφορά του σχετικού αποσπάσματος της μελέτης αυτολεξεί:
“Ο Αθανάσιος Διάκος γεννήθηκε στην Αρτοτίνα Δωρίδος το 1786. Ήταν το τέταρτο παιδί από τα πέντε του εκ Μουσουνίτσης Γεωργίου Ψυχογυιού”
Η κατηγορηματική και ανεπιφύλακτη θέση του Αρχιερέα του κύρους του κ.κ. Νικολάου, αποτελεί το επισφράγισμα όλων των πηγών που ήδη αναφέρθηκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας.
Σ’ αυτό το σημείο ο κ. Βήλος έκλεισε την ομιλία του με επανάληψη μέρους του Επιλόγου του βιβλίου του ως εξής:
“Η περιγραφή της ταυτότητας κάθε φυσικού προσώπου περιλαμβάνει δύο σαφώς διακριτές έννοιες: την καταγωγή του (τόπος προέλευσης του πατέρα του) και τη γενέτειρά του. Κατά κανόνα οι δύο αυτοί τόποι ταυτίζονται. Στην περίπτωση του Αθανασίου Διάκου, η μοίρα το έφερε να κατάγεται μεν από την Άνω Μουσουνίτσα, αλλά να έχει γεννηθεί και μεγαλώσει τόσο αυτός όσο και τα αδέρφια του στην Αρτοτίνα, το αναμφισβήτητο χωριό της μητέρας του.
Η επιμονή στη στείρα αντιπαράθεση προσβάλλει, εντέλει, τη μνήμη του Ήρωα της Αλαμάνας για τον οποίο και τα δύο χωριά έχουν λόγους να υπερηφανεύονται.”
Ο κ. Βήλος έκλεισε την ομιλία του με πρόταση- έκκληση προς τις αρμόδιες Αρχές του Νομού Φωκίδας (Εκκλησιαστικές, πολιτικές, αυτοδιοικητικές) να αναλάβουν τις κατάλληλες πρωτοβουλίες ούτως ώστε ένα καθαρά τοπικό θέμα να παύσει να δηλητηριάζει τις σχέσεις των δύο γειτονικών χωριών. Υπάρχουν πλέον όλα τα στοιχεία για την ανάληψη σχετικής πρωτοβουλίας.
19ο Πανδωρικό Αναπτυξιακό Συνέδριο Δωρικής Αδελφότητας
Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»Πληροφορίες Εκδήλωσης
Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας, τόπο ιερό, άμεσα συνδεδεμένο με τον εθνικό μας Ήρωα Αθανάσιο Διάκο καθώς και πολλές άλλες εμβληματικές μορφές του υπέρ της Ελευθερίας αγώνα του Έθνους μας, διεξήχθη στις 10-9, με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας.
Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας, το Συνέδριο επιλέχθηκε να γίνει σε εξωτερικό χώρο με θέα τα επιβλητικά Βαρδούσια, το Αλπικό βουνό της Ελλάδας, έκτο υψηλότερο (2.495 μ.), από το οποίο πηγάζει ο ποταμός Εύηνος. Η επιλογή του χώρου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες.
Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειος Κάππας και ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας, ενώ ομόφωνα εκλέχθηκε Πρόεδρος του 19ου Συνεδρίου ο κ. Γιάννης Κούρλης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών ο «Αθανάσιος Διάκος», Γραμματέας ο κ. Μιχάλης Δρίτσας και ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.
Σύντομο Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δελμούζος, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου.
Από το Βήμα του Συνεδρίου, ο Βουλευτής κ. Μπούγας, εξήρε το ρόλο της Δωρικής Αδελφότητας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Φωκίδας για 113 συναπτά έτη και κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να συνδράμει στη διοργάνωση Συνεδρίου για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών εξαιτίας των ανυπέρβλητων προβλημάτων, που έχει προκαλέσει η κατασκευή του Ταμιευτήρα του Μόρνου. Επίσης κάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, που θα αναδεικνύουν τη συμβολή του τόπου μας κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.
Ακολούθησε η απονομή Τιμητικών Διακρίσεων, ξεκινώντας από τον συμπατριώτη μας με καταγωγή από την Αρτοτίνα κ. Κωνσταντίνο Κοτρώνη, ιδρυτή της εταιρείας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ Κ. ΚΟΤΡΩΝΗΣ» σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής του πορείας και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, κ. Παναγιώτα Κοτρώνη από τον κ. Ιωάννη Μπούγα, ενώ παρών ήταν και ο κ. Αυγουστίνος Κοτρώνης, Managing Director της επιχείρησης.
Η επόμενη τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Γρηγόρη Κοντοχρήστο, Ιδρυτή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της καθετοποιημένης επιχείρησης «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ». Η απονομή έγινε από τον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Δελμούζο, σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής πορείας του κυρίου Κοντοχρήστου στον πρωτογενή τομέα και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία. Επίσης ο κύριος ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ της ομώνυμης επιχείρησης ζήτησε τη συνεργασία με το Σύλλογο για εξεύρεση νέων που ενδιαφέρονται για μονάδες εκτροφής πτηνών στην ορεινή Δωρίδα.
Η τελευταία τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στην συμπατριώτισσά μας κυρία Μαρίνα Κουτσοπούλου με καταγωγή από το Διχώρι (Κωστάριτσα), ως εκπρόσωπο της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Φωκίδα και σε αναγνώριση της εξαιρετικής της προσφοράς στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ορεινής Δωρίδας. Η απονομή έγινε από τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη.
Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι εισηγήσεις κάλυψαν τους τομείς: Υγείας, Αγροδιατροφής, Τουρισμού και Επενδυτικών Κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.
Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα θέματα:
ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ως βασική προϋπόθεση για κάθε είδους τοπική ανάπτυξη)
- Επείγοντα παθολογικά περιστατικά, Ηλίας Καραμέρης, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Παθολόγος, Δ/ντής Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου
- Επείγοντα τραυματικά περιστατικά & πρόληψη, Δρ. Παντελής Βασιλείου, Χειρουργός / Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Σημαντική παρέμβαση έκανε η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, κυρία Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου αναφορικά με το θέμα της αναζωογόνησης, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην στήριξη του Νοσοκομείου Άμφισσας από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ βάσει της απόφασης ΕΣΥ 2889.
ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ
- Διαχρονική εξέλιξη της Ελληνικής Διατροφής, Βασίλης Καμβύσης, Χημικός, Διεθνώς Διαπιστευμένος Γευσιγνώστης ο οποίος διευκρίνισε ότι η βάση της ελληνικής διατροφής μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης ακόμα και ορεινές μειονεκτικές περιοχές βάσει των στοιχείων FACTBOOK CIA, Dietary Guidelines for Americans (USDA)
- Οι δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη Δωρίδα, Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 2η παραγωγός δύναμη μετά τη Ρουμανία σε γαλακτοπαραγωγά πρόβατα και 1η παγκοσμίως στην παραγωγή τυριών από πρόβειο, ευκαιρία για τη Δωρίδα, μια και η ολιστική διαχείριση της κτηνοτροφίας εντάσσεται και σε ευέλικτο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής
- Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων ως μοχλός ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, Δρ. Γεώργιος Λαλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι αυτόχθονες φυλές δεδομένου ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιστήμονες του τομέα, την προηγούμενη ημέρα, μαζί με μέλη του ΔΣ των δύο Συλλόγων, επισκέφθηκαν μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων και στις εισηγήσεις τους φρόντισαν να δώσουν πρακτικές κατευθύνσεις στους παραγωγούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να σταθούν αρωγοί σε κάθε τους προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικής τους βάσης με «δίαυλο» επικοινωνίας της Δωρική Αδελφότητα.
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
- Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Δωρίδας ως τουριστικός προορισμός, Κώστας Κατσιγιάννης, τ. Γενικός Διευθυντής ΕΟΤ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ο οποίος στηριζόμενος στα πρόσφατα στοιχεία μελετών για την ικανοποίηση των τουριστών και με αφορμή τα συμπεράσματα από το 18ο Συνέδριο της ΔΑ, κατέληξε ότι οι προοπτικές στηρίζονται στιος ειδικές μορφές τουρισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο αλπικό τοπίο των Βαρδουσίων και το μονοπάτι Ε4 που αφορά πολλούς πεζοπόρους από όλο τον κόσμο, τον θρησκευτικό τουρισμό και βέβαια την «Φωκική ριβιέρα»
- Ο αθλητικός τουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού στη Δωρίδα, Θωμάς Ρούμπας, διοργανωτής Tihio Race, Επιχειρηματίας, ο οποίος απαρίθμησε την αναπτυξιακή πορεία των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που επιμελείται πλέον μία μεγάλη ομάδα συνεργατών και εθελοντών και ολοκλήρωσε με το όραμα ανάπτυξης στη Δωρίδα
- Νέες Τεχνολογίες, Κοινωνικά Δίκτυα και Ευκαιρίες για την Τουριστική προβολή,
Νίκος Δεσύπρης, Οικονομολόγος, MSc, Marketing Manager, Sofia Mall, ο οποίος παρουσίασε τη χρήση των νέων τεχνολογιών για ενημέρωση και προσέλκυση τουριστών με βέλτιστη στόχευση ειδικών κοινών και μετρούμενα αποτελέσματα
- Καταγραφή, ανάπτυξη και αξιοποίηση Πολιτιστικών Διαδρομών στη Δωρίδα,
Γιώργος Καλαντζής, Φυσικός, Μέλος ΔΣ Δ.Α., ο οποίος παρουσίασε το πλάνο χάραξης προορισμών, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή δέσμευση για την εκπόνηση θεματικών χαρτών και τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης για το project
- Τουριστική προώθηση και προβολή Δήμου Δωρίδας, Μαρία Ανδρίτσου, Προϊσταμένη Υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού, ΜΑ, M.Sc., Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Γραμματέας Δ.Α., η οποία έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την προβολή του συνόλου της Δωρίδας
Όλοι οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε πραγματικά παραδείγματα και εφαρμόσιμες προτάσεις για τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Δωρίδας.
ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ
- Επιχειρηματικές ενισχύσεις: ΕΣΠΑ, LEADER & Αναπτυξιακός Νόμος, Μιχάλης Δρίτσας, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Α. Ο αντιπρόεδρος της Δ.Α. εστίασε με πρακτικά παραδείγματα, στα τρέχοντα «παράθυρα ευκαιρίας» για χρηματική ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων στους τομείς αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης, ενέργειας και τουρισμού.
Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενώ απαντήσεις έδωσε ο παριστάμενος καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης.
Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννης Μπαλατσούρας έκλεισε τις εργασίες ανακοινώνοντας ότι το 20ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στο Μαλανδρίνο με στόχο είναι να διαπιστώσουμε κατ΄ αρχήν ποια βήματα έχουν γίνει από τα προτεινόμενα και να σχεδιάσουμε τα επόμενα για την ανάπτυξη της Δωρίδας.
Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους:
– Ο πανοσιολογιότατος Αυγουστίνος, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Φωκίδος
– Ο αιδεσιμότατος Θεοφάνης Μπατσαούρας, ιερέας της Αρτοτίνας
– Ο τέως Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου
– Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου, Γιώργος Γλυμίτσας και Κώστας Κουτσούμπας
– Ο Αναστάσιος Φλώρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα εποχή για τη Δωρίδα»
– Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Δωρίδας κ. Ιωάννης Μπίμπας
– Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος
– Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κωνσταντίνος Λιάπης
– Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ Ιωσήφ Μπιζέλης
– Το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου
– Η Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Φωκίδας και Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΣΤΕ κα Πέγκυ Αραβαντινού
– Ο Γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδος Γιάννης Χαραδαλούπας
– Πρόεδροι πολλών Συλλόγων της Δωρίδας και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων
Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας ευχαριστεί :
– τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» για την άριστη συνεργασία και την άψογη οργάνωση του χώρου της εκδήλωσης
– Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειο Κάππα
– Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη (Τιμίου) Προδρόμου
– Τους ευγενικούς Χορηγούς του Συνεδρίου οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του
– Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Δωρίδος
Εκδηλώσεις 2019
Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»Εκδηλώσεις 2018
Σύλλογος Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»Στοιχεία Επικοινωνίας
Έδρα: Αλκέτου 56 Βύρωνας, Αττική Τηλέφωνο :2107655568 Fax:2107655568 Ε-mail:artotina.diakos@gmail.com
Κατασκευή Ιστοσελίδας
Doric Business Harmony PC