ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2021

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"
2021- Εορτασμός 25η Μαρτίου 2021 – 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης

Ημέρα μνήμης, ημέρα τιμής η 25η Μαρτίου! Η Αρτοτίνα, το καπετανοχώρι της Ρούμελης τίμησε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, την επέτειο της 25ης Μαρτίου και τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Η συμβολή της Αρτοτίνας στον Αγώνα του 1821 μεγάλη, με τους ήρωες και οπλαρχηγούς που γεννήθηκαν και ανδρώθηκαν όπως ο Αθανάσιος Διάκος, ο προεπαναστατικός Λουκάς Καλιακούδας, ο Ανδρίτσος Σαφάκας, ο Δήμος Σκαλτσάς, ο Ιωάννης Ρούκης, ο Αντώνης Κοντοσόπουλος (Γεράντωνος) και ο Ιωάννης Φαρμάκης.
Τηρώντας όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας από τον Covid-19, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον ανδριάντα του Ήρωα και Τέκνον της Αρτοτίνας Αθανασίου Διάκου από τον Αντιδήμαρχο Βαρδουσίων του δήμου Δωρίδος κ. Παλασκώνη Κωνσταντίνο, από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Κάππα Βασίλειο

από το μέλος του πολιτιστικού συλλόγου Μεσολογγίου “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” ο κ.
Κατσαρός Δημήτριος και από τον Πρόεδρο του πολιτιστικού συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» ο κ. Μαρτέκας Θεόδωρος. Επίσης παρευρέθη και ο Αντιπρόεδρος του συλλόγου Μαυραγάνης Ιωάννης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2020

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"
2020 - Η εκπομπή ‘Από τόπο….σε τόπο’ με τον Χρήστο Μυλωνά, στο χωριό μας στην Αρτοτίνα.

Τον τόπο μας  επισκέφθηκε, η πολιτιστική-μουσική εκπομπή «Από τόπο σε τόπο»  που  επιμελείται και παρουσιάζει ο αγαπημένος μουσικολόγος- λαογράφος Χρήστος Μυλωνάς. Τα γυρίσματα, πραγματοποιήθηκαν επιτυχώς  τον Ιούλιο του 2020, σκορπίζοντας  ιδιαίτερη  χαρά και συγκίνηση  τόσο στους συγχωριανούς μας, όσο κι’ ευρύτερα στον Δήμο μας. Το ‘Από τόπο σε τόπο’, που μεταδίδεται ως γνωστόν  με μεγάλη  επιτυχία κάθε  Κυριακή, στις 12:00 το  μεσημέρι, απ’ την τηλεόραση της Βουλής, είναι πρώτο σε τηλεθέαση σε Ελλάδα και σε εξωτερικό και αποτελεί αναμφίβολα έναν ‘Φάρο Πολιτισμού’ για την Πατρίδα μας, σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Η εκπομπή θ’ αναδείξει τα ήθη, τα έθιμα και τις ομορφιές του τόπου μας, σε συνδυασμό με τους μεγάλους ήρωες της Επανάστασης του 21’, που γεννήθηκαν στο χωριό μας (Αθανάσιο Διάκο, Σκαλτσοδήμο κ.α.)

Θα θέλαμε λοιπόν να ευχαριστήσουμε, την Βουλή Τηλεόραση και προσωπικά τον Χρήστο Μυλωνά, που αποδέχτηκε με μεγάλη αγάπη την πρόσκλησή μας και συνάμα να τον συγχαρούμε, για το κατά κοινή ομολογία Εθνικό έργο  που επιτελεί κάθε Κυριακή μέσα απ’ τις εκπομπές του, περιοδεύοντας πόρτα- πόρτα και χωριό- χωριό, σε κάθε γωνιά της χώρας μας, για την διάδοση και την  διάσωση της Πολιτιστικής μας Κληρονομιάς.

Να ευχαριστήσουμε παράλληλα και τους υπόλοιπους συντελεστές της εκπομπής, που εργάστηκαν ακούραστα στο πλευρό του,  για την προβολή του τόπου μας, όπως: Τον παραγωγό Παναγιώτη Κακαβιά, τον σκηνοθέτη Σπύρο Λαμπρόπουλο, τον Διευθυντή Φωτογραφίας Αντώνη Μουγνάϊ, τον χειριστή του drone Νίκο Δεσύπρη , τον οπερατέρ Χρήστο Βοϊνά, την Διευθύντρια Παραγωγής Σωτηρία Καλτσή, τον ηχολήπτη Γιάννη Γρίβα, τον μοντέρ Θοδωρή Μεταξά  και τον καλλιτεχνικό επιμελητή Βασίλη Ι. Οικονόμου.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες, στον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Γεώργιο Καπετζώνη και τον Αντιδήμαρχο  κ. Κωνσταντίνο Παλασκώνη, για την συνδιοργάνωση και την στήριξη, καθώς  επίσης  στον Πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Αρτοτίνας κ. Βασίλειο Κάππα,  για την πολύτιμη συμβολή του.

Ευχαριστούμε θερμά, όλους τους μουσικούς και τους ερμηνευτές που συμμετείχαν, καθώς επίσης, την  χορευτική ομάδα της Παναγιώτας Δάβουλου και των  Αρτοτινών,  Άγγελου Νικολόπουλου, Ευφροσύνης Κολοβού,  Θεόδωρου  Βήλου, και Νίκου Κατσαρού, για τους υπέροχους χορούς που παρουσίασαν.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες τέλος στους:

Γιάννη Κούρλη, Γιώργο Βήλο, Άγγελο Σταθόπουλο, Αποστόλη Λιάπη, Θανάση Βόττα, Μίλτο Αλαφροπάτη και Αγγελική Ζάχαρη, για την συμμετοχή τους στην εκπομπή.

Στους: Πατέρα Θεοφάνη Μπατσαούρα, Σπύρο Μαντούρλια Ιωάννη Σιαπέρα, Ιωάννη Χριστοδούλου και Κωνσταντίνο Πλαστήρα για την πολύτιμη βοήθεια τους στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

Στους: Άγγελο Νικολόπουλο, Ευφροσύνη Κολοβού, Επιστήμη Δάβουλου, Νίκο Κατσαρό, Γεωργία Κατσαρού, Μαρία Ζολώτα και την Ιωάννα Σταμούτσου για την πολύτιμη βοήθεια τους, καθ’ όλη την  διάρκεια των γυρισμάτων.

Στις: Μαρία Σιαπέρα, Ιωάννα Σταμούτσου, Γεωργία Μέρη, Αγγελική Τριβήλου, Σωτηρία Αυζιώτη, Βασιλική Μαρτέκα και Μαρία Ράπτη για τα παραδοσιακά εδέσματα και στους  Βασίλειο Ζαχαρή και Βασίλειο Σιαπέρα, για την διάθεση παραδοσιακών τοπικών προϊόντων.

Στους ιδιοκτήτες των καταστημάτων: Αρετή Μαντούρλια, Κωνσταντία Μαυραγάνη και Κωνσταντίνο Τριβήλο, για την βοήθεια που παρείχαν, καθ’ όλη την  διάρκεια των γυρισμάτων.  

Τέλος, να ευχαριστήσουμε,  όλους τους συγχωριανούς μας, που βοήθησαν με όλες τους τις δυνάμεις  κι’ αγκάλιασαν απ’ την πρώτη  κιόλας στιγμή,  αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια, για την προβολή κι’  ανάδειξη του χωριού μας παγκοσμίως, που είναι σίγουρο ότι,  θ’ αποτελέσει διαχρονικά, πολύτιμη παρακαταθήκη, για τις νεότερες γενιές.

Βρισκόμαστε στις επάλξεις ώστε,  να συνεχίσουμε να προβάλλουμε και να ενισχύουμε στον πολιτιστικό τομέα, το υπέροχο χωριό μας.

2020 - Εορτασμός Επετείου 28ης Οκτωβρίου

Ημέρα μνήμης και τιμής η 28η Οκτωβρίου. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος γιορτάσαμε την Εθνική Επέτειο της 28ης  Οκτωβρίου1940, με τη συμμετοχή των συγχωριανών μας, τηρώντας όλα τα μέτρα περιορισμού της πανδημίας του COVID-19. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κύριο Βασίλειο Κάππα και τον κύριο Θεόδωρο Μαρτέκα εκ μέρους και των δυο πολιτιστικών συλλόγων Αρτοτίνας “Ο Αθανάσιος Διάκος” και Μεσολογγίου “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος”. Παρευρέθηκαν ο ταμίας του συλλόγου Δημήτριος Μακρής, ο βοηθός ταμία Ιωάννης Πλαστήρας και το μέλος Βασίλειος Μαρτέκας.  Ο σύλλογος στη συνέχεια προσέφερε καφέ και αναψυκτικά στα καφενεία.

2020 - Ετήσιος Χορός

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε και φέτος ο χορός του Συλλόγου μας την 1η  Φεβρουαρίου 2020 στο κέντρο “Το Κέρας της Αμάλθειας”. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Δημοτικός Σύμβουλος Δωρίδας κ. Γ. Γλυμίτσας, η Αντιπρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Βύρωνα κ. Ι. Κιούπη, ο πρόεδρος Κοινότητας Διχωρίου κ. Δ. Κουτσόπουλος, ο πρόεδρος Κοινότητας Κριατσίου κ. Δ. Φλώρος, και ο πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ι.Μπαλατσούρας.

 

Επίσης παρευρέθησαν ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Γραμμένης Οξυάς και δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Ν. Ανδρίτσος με την πλειοψηφία των μελών του Δ.Σ, ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Κριατσίου κ. Κ. Σαράμπαλος, ο αντιπρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου της Κυδωνίας, κ. Ε. Γάτος, ο πρόεδρος Αδελφότητας Κονιάκου κ. Δ. Χολέβας και ο γιατρός του χωριού μας κ. Α. Ζαγαλιώτης

 

Ευχές απηύθυναν ο Β. Κάππας, Πρόεδρος της

Τοπικής Κοινότητας και ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ. Παλασκώνης οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων.

2020- Κοπή Βασιλόπιτας

 Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τις πρώτες ημέρες του έτους οι εκπρόσωποι του συλλόγου μας Θ. Μαρτέκας, και Βασίλειος Μαρτέκας πραγματοποίησαν την εκδήλωση της κοπής της πίτας στο καφενείο του κ. Τριβήλου το Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020, παρουσία του Προέδρουτης Τοπικής Κοινότητας Βασ. Κάππα, του πατέρα Θεοφάνη και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2019

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"
2019- Κοπή Βασιλόπιτας στο χωριό του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Με το χωριό μας ντυμένο στα λευκά, οιεκπρόσωποι του Συλλόγου μας Θ. Μαρτέκας, Ε. Κάππα και Δ. Μακρής πραγματοποίησαν την εκδήλωση της κοπής της πίτας στο καφενείο του κ. Τριβήλου την Κυριακή 20 Ιανουαρίου 2019, παρουσία του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας Βασ. Κάππα, τον Αντιδήμαρχο Δωρίδας Κ. Παλασκώνης του πατέρα Θεοφάνη και των λιγοστών μόνιμων κατοίκων.

 

 

2019-Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε και φέτος ο χορός και η κοπή πίτας του

Συλλόγου μας στις 9 Φεβρουαρίου 2019 στο κέντρο “Λευκονόη”. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Την εκδήλωση τίμησαν με

την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ. Παλασκώνης, ο Χ. Μπίμπας, Πρόεδρος Ομοσπονδίας Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας, ο υποψήφιος Δήμαρχος Δωρίδας Α. Φλώρος,

ο υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος Ε. Τριβήλος, η τ.Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου. Επίσης παρευρέθησαν ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Ν. Ανδρίτσος και ο Γ. Δρούγκας, καρδιολόγος και πρώην ιατρός στην Αρτοτίνα, τη Γραμμένη Οξυά και το Ζωριάνο. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Β. Κάππας, Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας και ο Χ. Κατσαρός οι οποίοι δεν μπόρεσαν να παραστούν λόγω υποχρεώσεων.

2019- Αποκριάτικο Πάρτυ νεολαίας

Το Σάββατο 23 Φεβρουαρίου η νεολαία της Αρτοτίνας διοργάνωσε με επιτυχία πάρτυ μασκέ στο Cafe Rock Bar Silver Spurs των συγχωριανών μας Κώστα Καραπιπέρη και Αθηνάς Κουλοπούλου, στο Παγκράτι. Ντυμένοι με αποκριάτικες στολές χόρεψαν και διασκέδασαν στους αποκριάτικους ρυθμούς.

 

 

 

 

2019- Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Ημέρα μνήμης και τιμής όπως αρμόζει στην ημέρα, έτσι και φέτος, γιορτάσαμε την Εθνική Επέτειο 25ης Μαρτίου 1821, με τη συμμετοχή των συγχωριανών μας. Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αθανασίου Διάκου από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου κ. Βασίλειο Κάππα και τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτοτίνας κ. Θεόδωρο Μαρτέκα.

 

 

 

 

2019- Διάκεια - Λαμία

Στις 21 Απριλίου 2019 πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2019», σε διοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Αρτοτίνα εκπροσωπήθηκε με καταθέσεις στεφάνων τόσο από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της κ. Κάππα Βασίλειο όσο και από τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αθανάσιος Διάκος» κ. Μαρτέκα Θεόδωρο.

 

 

 

 

2019- Γιορτές Εξόδου Μεσολογγίου

Όπως κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων, έτσι και φέτος, έγινε στο Μεσολόγγι παρέλαση και μνημόσυνο στους πεσόντες. Το προηγούμενο βράδυ έγινε η καθιερωμένη αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

“ΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ ΣΚΕΛΕΘΡΟ ΓΥΜΝΟ ΞΕΣΑΡΚΩΜΕΝΟ ΔΕΝ ΠΑΡΑΔΙΔΕΙ Τ’ ΑΡΜΑΤΑ ΔΕΝ ΓΕΡΝΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΡΑΤΑ ΓΙΑ ΝΕΚΡΟΘΑΦΤΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΧΡΗΣΤΟ ΤΟΝ ΚΑΨΑΛΗ”.

Έτσι και φέτος ο Σύλλογος Αρτοτινών τίμησε τη μνήμη αυτών των ηρώων και συμμετείχε στην παρέλαση στις 21 Απριλίου για τις Γιορτές Εξόδου 2019.

 

 

 

 

 

2019 - Εκδήλωση μελισσοκόμων στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και φέτος 22/6/2019 η καθιερωμένη εκδήλωση για τους μελισσοκόμους στην Ιερά μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας.

Στη Θεία λειτουργία χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φωκίδος κ. κ. Θεόκτιστος, ενώ στο συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο ηγουμενοσύμβουλος  της Μονής π. Θεοφάνης Μπατσαούρας και ο π. Γεώργιος Χαρονικολάου και ο διάκος Βασίλειος. Στο Ιερό συνπροσευχόμενος βρέθηκε ο π. Υφαντής.

Ευλόγησαν τους άρτους και τα μέλια και διαβάστηκε η ευχή για την καλή πρόοδο των μελισσιών.

Κατόπιν προσφέρθηκε στους παραβρισκόμενους λουκούμι, καφές και τσίπουρο.

Στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη βρύση ακολούθησε φαγητό και γλέντι.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής Φωκίδος κ. Κωστοπαναγιώτου, ο δήμαρχος Δωρίδος κ. Καπετζώνης, οι αντιδήμαρχοι κ. Παλασκώνης και κ. Ευσταθίου  και οι δημοτικοί σύμβουλοι κ.κ.Φλετούρης , Φλέγγας , Μπαρμπούτης.  και  από την Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου ο αντιδήμαρχος κ.Καρβέλης  και ο αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΜ κ. Κοντογιάννης.  Παρόντες ήταν και οι πρόεδροι των τοπικών συμβουλίων Αρτοτίνας κ. Κάππας, Διχωρίου κ. Κουτσόπουλος και Ψηλού χωριού κ. Βρέττας.

Από τον Σύλλογο Αρτοτινών Αθήνας ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ μας τίμησαν ο επίτιμος πρόεδρος κ. Κούρλης Γιάννης και το μέλος Μαρτέκας Βασίλης.

Από τον Σύλλογο Αρτοτινών  Μεσολογγίου ΑΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ Ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ μας τίμησαν η πρόεδρος κυρία Γρηγοράκη και τα Μέλη κ. Σία Τσαμαδιά και κ. Κατσαρός.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης πρόσφεραν οι:

Αλεξανδρής Κ. Χρήστος κάρβουνα

ΑΡΚΑΔΕΣ ΚΡΟΠΩΛΕΙΟ ΣΤΟ ΓΕΡΑΚΑ 100 σουβλάκια

Βασιλείου Νίκος  10lt τσίπουρο και κρασί

Βότας Κώστας φέτα

ΔΑΒΟΥΤΗΣ ΣΤΟ ΧΑΛΑΝΔΡΙ 100 σουβλάκια και λουκάνικα

ΔΟΥΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΚΡΕΑΤΟΣ 140 σουβλάκια

Κιαχίδη Σπυριδούλα  δώρα για λαχειοφόρο

Κλώσας Θύμιος  αρνί

Λακουμέντα Δήμητρα ΦΟΥΡΝΟΣ ΕΥΠΑΛΙΟ ψωμί (συγχαρητήρια για την άριστη συσκευασία)

Μιχαλοπούλου Νίτσα καφέ

Μιχελάκης Γιώργος ντομάτες, αγγούρια και κρεμμύδια

Μπραούνου Ντία  φέτα

Μπραούνου Πόπη λουκούμια και αναψυκτικά

Παπαναστασάτος Γιώργος  για λαχειοφόρο φουρνάκι ρομπότ και ηλεκτρική κουβέρτα

Παπαναστασάτου Αγγελική αναμνηστικά

Σερεντέλος Χρήστος ΔΩΡΙΚΑ ΚΡΕΑΤΑ  λουκάνικα

Σιαπέρας Θέμης ψωμί και μπουκάλια για συσκευασία κρασιού

Σταματοπουλος Γιάννης 80 lt κρασί

Τσαμαδιάς Κ. Αθανάσιος αρνί για λαχειοφόρο

Φλετούρης Κώστας 560 σουβλάκια

Συγχαρητήρια στις κυρίες για τις νοστιμότατες πίτες που μας προσέφεραν, δυστυχώς δεν έχουμε όλα τα ονόματα.

Μέλια προσέφεραν οι μελισσοκόμοι:  Δημόπουλος Χρήστος, Ζαχαρής Βασίλης, Τσαμαδιάς Φώτης, Τσουρής Ηλίας, Αθανασόπουλος Σωτήριος και Κυρίτσης Κώστας.

Για τις ανάγκες της εκδήλωσης βοήθησαν οι κύριοι Κάππας Θανασης, Σιαπέρας Βασίλης Μιχελάκης Γιώργος και Εγγλέζος Μάνος (οι ψήστες),Παλασκώνης Γιάννης, Καραίσκος Γιάννης, Τσόγκας Κώστας, Τσιπούνης Κώστας, Χουέου Νίκος, Τσαμαδιάς Ι. Κώστας, Μαντούρλιας Βασίλης, Μαργέλος Νίκος, Τζιούμας Δημήτρης  και οι κυρίες Παλασκώνη Αμαλία, Τσαμαδιά Ευθυμία, Μαρία Σιαπέρα, Αυζώτη Σωτηρία, Παπαναστασάτου Αγγελική, Σία Ζέρβα Τσαμαδιά, Τσόγκα Μαρία (σύζυγος Κωνσταντίνου Τσόγκα), Αιδίνη Μαρία, Σιαπέρα Θ. Μαρία, Σιαπέρα Τάνια, Κορακάκη Γωγώ, Εγγλέζου Σάντυ, Μακρή Έφη, Χριστούλη Γιώτα, Κονδύλη Λαμπρινή.

Ο κ. Τάκης Μπρούμας μας διέθεσε καρέκλες και τραπέζια.

Ο κ. Τσουρής Ηλίας διέθεσε τα μέλια που προσφέρθηκαν στους παραβρισκόμενους.  

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους προσκυνητές και φίλους της Μονής, που άλλοι με πολύωρη προσωπική εργασία, άλλοι με τη δωρεά των απαραίτητων υλικών και εξοπλισμού   και άλλοι με οικονομική ενίσχυση συμβάλουν στην αποπεράτωση  των έργων που είναι απαραίτητα για τη συντήρησή της και βελτίωση των υποδομών που υπάρχουν.

Αγαπητοί μου ευλαβείς προσκυνητές και φίλοι της Ιεράς Μονής του Τιμίου Προδρόμου εύχομαι στον καθένα προσωπικά, Υγεία, Χαρά, Αγάπη  και Ευλογίες εν Χριστό Δια πρεσβειών Του Αγίου εν Δόξω Προφήτου Προδρόμου του Ιωάννου.

Εύχομαι όπως κάθε να χρόνο να είμαστε πάλι μαζί στο λειτουργικό και θρησκευτικό μέρος της εκδήλωσης για να γιορτάσουμε μαζί την καθιερωμένη γιορτή του γενεθλίου του Προδρόμου και να ευχηθούμε στους μελισσοκόμους υγεία και καλή απόδοση στα μελίσσια τους.

ΜΕΤ΄ΕΥΧΩΝ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΙΩΝ

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Ιερέας ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ

2019- 19o Πανδωρικό Αναπτυξιακό Συνέδριο

Στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας, τόπο ιερό, άμεσα συνδεδεμένο με τον εθνικό μας Ήρωα Αθανάσιο Διάκο καθώς και πολλές άλλες εμβληματικές μορφές του υπέρ της Ελευθερίας αγώνα του Έθνους μας, διεξήχθη στις 10-9, με μεγάλη επιτυχία το 19ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας.

Λόγω των υψηλών θερμοκρασιών της ημέρας, το Συνέδριο επιλέχθηκε να γίνει σε εξωτερικό χώρο με θέα τα επιβλητικά Βαρδούσια, το Αλπικό βουνό της Ελλάδας, έκτο υψηλότερο (2.495 μ.), από το οποίο πηγάζει ο ποταμός Εύηνος. Η επιλογή του χώρου χαιρετίστηκε με ιδιαίτερα ευμενή σχόλια από όλους τους συμμετέχοντες.

Θερμό καλωσόρισμα απηύθυναν ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειος Κάππας και ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Ιωάννης Μπαλατσούρας, ενώ ομόφωνα εκλέχθηκε Πρόεδρος του 19ου Συνεδρίου ο κ. Γιάννης Κούρλης, Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών ο «Αθανάσιος Διάκος», Γραμματέας ο κ. Μιχάλης Δρίτσας και ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου.

Σύντομο Χαιρετισμό απηύθυναν ο Βουλευτής Φωκίδας κ. Ιωάννης Μπούγας, ο εκλεγμένος Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Γιώργος Δελμούζος, ο επανεκλεγείς Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης και ο Πρόεδρος του Συλλόγου.

Από το Βήμα του Συνεδρίου, ο Βουλευτής κ. Μπούγας, εξήρε το ρόλο της Δωρικής Αδελφότητας στα πολιτιστικά και κοινωνικά δρώμενα της Φωκίδας για 113 συναπτά έτη και κάλεσε το Διοικητικό Συμβούλιο να συνδράμει στη διοργάνωση Συνεδρίου για τη διεκδίκηση αντισταθμιστικών εξαιτίας των ανυπέρβλητων προβλημάτων, που έχει προκαλέσει η κατασκευή του Ταμιευτήρα του Μόρνου. Επίσης κάλεσε το ΔΣ του Συλλόγου στη συνδιοργάνωση εκδηλώσεων, που θα αναδεικνύουν τη συμβολή του τόπου μας κατά την Εθνική Παλιγγενεσία, ενόψει του εορτασμού των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821.

Ακολούθησε η απονομή Τιμητικών Διακρίσεων, ξεκινώντας από τον συμπατριώτη μας με καταγωγή από την Αρτοτίνα κ. Κωνσταντίνο Κοτρώνη, ιδρυτή της εταιρείας «ΠΛΑΣΤΙΚΑ Κ. ΚΟΤΡΩΝΗΣ» σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής του πορείας και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία. Το βραβείο παρέλαβε η σύζυγός του, κ. Παναγιώτα Κοτρώνη από τον κ. Ιωάννη Μπούγα, ενώ παρών ήταν και ο κ. Αυγουστίνος Κοτρώνης, Managing Director της επιχείρησης.

Η επόμενη τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στον κ. Γρηγόρη Κοντοχρήστο, Ιδρυτή, Πρόεδρο & Διευθύνοντα Σύμβουλο της καθετοποιημένης επιχείρησης «ΚΟΤΟΠΟΥΛΑ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ». Η απονομή έγινε από τον εκλεγμένο Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Γιώργο Δελμούζο, σε αναγνώριση της εξαιρετικής επιχειρηματικής πορείας του κυρίου Κοντοχρήστου στον πρωτογενή τομέα και της συνεισφοράς του στην τοπική κοινωνία. Επίσης ο κύριος ΚΟΝΤΟΧΡΗΣΤΟΣ της ομώνυμης επιχείρησης ζήτησε τη συνεργασία με το Σύλλογο για εξεύρεση νέων που ενδιαφέρονται για μονάδες εκτροφής πτηνών στην ορεινή Δωρίδα.

Η τελευταία τιμητική Διάκριση απονεμήθηκε στην συμπατριώτισσά μας κυρία Μαρίνα Κουτσοπούλου με καταγωγή από το Διχώρι (Κωστάριτσα), ως εκπρόσωπο της νεανικής και γυναικείας επιχειρηματικότητας στη Φωκίδα και σε αναγνώριση της εξαιρετικής της προσφοράς στην αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της Ορεινής Δωρίδας. Η απονομή έγινε από τον Δήμαρχο Δωρίδας κ. Καπεντζώνη.

Στη συνέχεια ξεκίνησαν οι εργασίες του Συνεδρίου και οι εισηγήσεις κάλυψαν τους τομείς: Υγείας, Αγροδιατροφής, Τουρισμού και Επενδυτικών Κινήτρων για ιδιωτικές επενδύσεις.

Πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκαν τα θέματα:

ΤΟΜΕΑΣ ΥΓΕΙΑΣ (ως βασική προϋπόθεση για κάθε είδους τοπική ανάπτυξη)

 • Επείγοντα παθολογικά περιστατικά, Ηλίας Καραμέρης, Επιμελητής Α΄ ΕΣΥ, Παθολόγος, Δ/ντής Κέντρου Υγείας Λιδωρικίου
 • Επείγοντα τραυματικά περιστατικά & πρόληψη, Δρ. Παντελής Βασιλείου, Χειρουργός / Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ)

Σημαντική παρέμβαση έκανε η διευθύντρια της Ιατρικής Υπηρεσίας και καθηγήτρια Αναισθησιολογίας του νοσοκομείου ΑΤΤΙΚΟΝ, κυρία Γεωργία Γερολουκά-Κωστοπαναγιώτου αναφορικά με το θέμα της αναζωογόνησης, ενώ κλείνοντας αναφέρθηκε στην στήριξη του Νοσοκομείου Άμφισσας από το νοσοκομείο ΑΤΤΙΚΟΝ βάσει της απόφασης ΕΣΥ 2889.

ΑΓΡΟΔΙΑΤΡΟΦΗ

 • Διαχρονική εξέλιξη της Ελληνικής Διατροφής, Βασίλης Καμβύσης, Χημικός, Διεθνώς Διαπιστευμένος Γευσιγνώστης ο οποίος διευκρίνισε ότι η βάση της ελληνικής διατροφής μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης ακόμα και ορεινές μειονεκτικές περιοχές βάσει των στοιχείων FACTBOOK CIA, Dietary Guidelines for Americans (USDA)
 • Οι δυνατότητες ανάδειξης και ανάπτυξης της κτηνοτροφίας στη Δωρίδα, Δρ. Αθανάσιος Γελασάκης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Ζωικής Παραγωγής & Υδατοκαλλιεργειών, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα είναι 2η παραγωγός δύναμη μετά τη Ρουμανία σε γαλακτοπαραγωγά πρόβατα και 1η παγκοσμίως στην παραγωγή τυριών από πρόβειο, ευκαιρία για τη Δωρίδα, μια και η ολιστική διαχείριση της κτηνοτροφίας εντάσσεται και σε ευέλικτο νομικό πλαίσιο για την αδειοδότηση μονάδων παραγωγής
 • Οι αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων ως μοχλός ανάπτυξης της κτηνοτροφίας, Δρ. Γεώργιος Λαλιώτης, Επίκουρος Καθηγητής, Τμήμα Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής, Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ο οποίος υπογράμμισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι αυτόχθονες φυλές δεδομένου ότι είναι καλύτερα προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι επιστήμονες του τομέα, την προηγούμενη ημέρα, μαζί με μέλη του ΔΣ των δύο Συλλόγων, επισκέφθηκαν μονάδες εκτροφής αιγοπροβάτων και στις εισηγήσεις τους φρόντισαν να δώσουν πρακτικές κατευθύνσεις στους παραγωγούς που μας τίμησαν με την παρουσία τους, ενώ δήλωσαν πρόθυμοι να σταθούν αρωγοί σε κάθε τους προσπάθεια βελτίωσης της παραγωγικής τους βάσης με «δίαυλο» επικοινωνίας της Δωρική Αδελφότητα.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

 • Ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα Δωρίδας ως τουριστικός προορισμός, Κώστας Κατσιγιάννης, τ. Γενικός Διευθυντής ΕΟΤ, Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, ο οποίος στηριζόμενος στα πρόσφατα στοιχεία μελετών για την ικανοποίηση των τουριστών και με αφορμή τα συμπεράσματα από το 18ο Συνέδριο της ΔΑ, κατέληξε ότι οι προοπτικές στηρίζονται στιος ειδικές μορφές τουρισμού. Ειδικότερα αναφέρθηκε στο αλπικό τοπίο των Βαρδουσίων και το μονοπάτι Ε4 που αφορά πολλούς πεζοπόρους από όλο τον κόσμο, τον θρησκευτικό τουρισμό και βέβαια την «Φωκική ριβιέρα»
 • Ο αθλητικός τουρισμός ως εναλλακτική μορφή τουρισμού στη Δωρίδα, Θωμάς Ρούμπας, διοργανωτής Tihio Race, Επιχειρηματίας, ο οποίος απαρίθμησε την αναπτυξιακή πορεία των αθλητικών και πολιτιστικών δράσεων που επιμελείται πλέον μία μεγάλη ομάδα συνεργατών και εθελοντών και ολοκλήρωσε με το όραμα ανάπτυξης στη Δωρίδα
 • Νέες Τεχνολογίες, Κοινωνικά Δίκτυα και Ευκαιρίες για την Τουριστική προβολή,

Νίκος Δεσύπρης, Οικονομολόγος, MSc, Marketing Manager, Sofia Mall, ο οποίος παρουσίασε τη χρήση των νέων τεχνολογιών για ενημέρωση και προσέλκυση τουριστών με βέλτιστη στόχευση ειδικών κοινών και μετρούμενα αποτελέσματα

 • Καταγραφή, ανάπτυξη και αξιοποίηση Πολιτιστικών Διαδρομών στη Δωρίδα,

Γιώργος Καλαντζής, Φυσικός, Μέλος ΔΣ Δ.Α., ο οποίος παρουσίασε το πλάνο χάραξης προορισμών, ζήτησε από τη Δημοτική Αρχή δέσμευση για την εκπόνηση θεματικών χαρτών και τη σύσταση ενός φορέα διαχείρισης για το project

 • Τουριστική προώθηση και προβολή Δήμου Δωρίδας, Μαρία Ανδρίτσου, Προϊσταμένη Υπηρεσιών ΕΟΤ Εξωτερικού, ΜΑ, M.Sc., Απόφοιτος Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και Γραμματέας Δ.Α., η οποία έκανε συγκεκριμένες προτάσεις για την προβολή του συνόλου της Δωρίδας

Όλοι οι εισηγητές αναφέρθηκαν σε πραγματικά παραδείγματα και εφαρμόσιμες προτάσεις για τις τεράστιες δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης της Δωρίδας.

ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗΣ

 • Επιχειρηματικές ενισχύσεις: ΕΣΠΑ, LEADER & Αναπτυξιακός Νόμος, Μιχάλης Δρίτσας, Στέλεχος Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΕΜΠ, MSc, ΜΒΑ, Αντιπρόεδρος Δ.Α. Ο αντιπρόεδρος της Δ.Α. εστίασε με πρακτικά παραδείγματα, στα τρέχοντα «παράθυρα ευκαιρίας» για χρηματική ενίσχυση από προγράμματα που αφορούν στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων ή στη βελτίωση και εκσυγχρονισμό υφιστάμενων επιχειρήσεων στους τομείς αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης, ενέργειας και τουρισμού.

Ακολούθησε διαλογική συζήτηση με τους παρευρισκόμενους ενώ απαντήσεις έδωσε ο παριστάμενος καθ΄ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης Δήμαρχος κ. Γιώργος Καπεντζώνης.

Ο Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Γιάννης Μπαλατσούρας έκλεισε τις εργασίες ανακοινώνοντας ότι το 20ο Συνέδριο της Δωρικής Αδελφότητας θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2022 στο Μαλανδρίνο με στόχο είναι να διαπιστώσουμε κατ΄ αρχήν ποια βήματα έχουν γίνει από τα προτεινόμενα και να σχεδιάσουμε τα επόμενα για την ανάπτυξη της Δωρίδας.

Τις εργασίες του Συνεδρίου τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους:

– Ο πανοσιολογιότατος Αυγουστίνος, εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής Φωκίδος

– Ο αιδεσιμότατος Θεοφάνης Μπατσαούρας, ιερέας της Αρτοτίνας

– Ο τέως Βουλευτής Φωκίδας κ. Ηλίας Κωστοπαναγιώτου

– Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Κωνσταντίνος Παλασκώνης, Ανδρέας Ευσταθίου, Γιώργος Γλυμίτσας και Κώστας Κουτσούμπας

– Ο Αναστάσιος Φλώρος, επικεφαλής του συνδυασμού «Νέα εποχή για τη Δωρίδα»

– Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βορειοδυτικής Δωρίδας κ. Ιωάννης Μπίμπας

– Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δωριέων Επιστημόνων, Καθηγητής ΕΚΠΑ κ. Δημήτρης Παναγιωτόπουλος

– Ο Επίτιμος Πρόεδρος της Δωρικής Αδελφότητας κ. Κωνσταντίνος Λιάπης

– Ο Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Ζωικής Παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δρ Ιωσήφ Μπιζέλης

– Το στέλεχος της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ), κ. Παναγιώτης Χατζηνικολάου

– Η Πρόεδρος Νομαρχιακής Επιτροπής Τ.Ε.Ε. Φωκίδας και Περιφερειακή Σύμβουλος ΠΣΤΕ κα Πέγκυ Αραβαντινού

– Ο Γραμματέας του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Δωρίδος Γιάννης Χαραδαλούπας

– Πρόεδροι πολλών Συλλόγων της Δωρίδας και Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων

Το ΔΣ της Δωρικής Αδελφότητας ευχαριστεί :

– τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» για την άριστη συνεργασία και την άψογη οργάνωση του χώρου της εκδήλωσης

– Τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτινών κ. Βασίλειο Κάππα

– Το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο της Ιεράς Μονής του Αγίου Ιωάννη (Τιμίου) Προδρόμου

– Τους ευγενικούς Χορηγούς του Συνεδρίου οι οποίοι συνέβαλλαν τα μέγιστα στην επιτυχία του

– Την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον Δήμο Δωρίδος

2019- Διάκεια – Φλάμπουρο

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι δραστηριότητες στα πλαίσια της πολιτιστικής εκδήλωσης «Διάκεια 2019», οι οποίες περιελάμβαναν:

 

― Στις 21/8/2019 αγώνες πετοσφαίρισης.

― Στις 22/8/2019 αγώνες καλαθοσφαίρισης.

― Στις 23/8/2019 αγώνες ποδοσφαίρου και λιθοβολίας.

― Στις 24/8/2019 αγώνες ανωμάλου δρόμου για τα 50, 200, 400,600, 1.500 μέτρα με μεγάλη συμμετοχή, καθώς και ο Δρόμος Θυσίας 4.000 μέτρων με σημείο εκκίνησης την Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου.

― Στις 25/8/2019 το απόγευματελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αθανάσιου Διάκου και κατάθεση στεφάνου. Για το Δήμο Δωρίδας και για την Κοινότητα Αρτοτίνα κατέθεσε στεφάνι ο Πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλειος Κάππας, για τη Δωρική Αδελφότητα ο Αντι-

πρόεδρος Χαράλαμπος Μποτίνης και για την Ομοσπονδία Συλλόγων Βορειοδυτικής Δωρίδας το μέλος Ιωάννης Μαυραγάνης. Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών “Ο Αθανάσιος Διάκος” Θεόδωρος Μαρτέκας και ο Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών Μεσολογγίου «Άγιος Ιωάν-

νης ο Πρόδρομος» Δημήτριος Κατσαρός. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2018 και οι απονομές των επάθλων στους νικητές των αγωνισμάτων.

Ακολούθησε με μεγάλη επιτυχία η λαϊκή βραδιά, όπου η μουσική και ο χορός κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες.

― Στις 26/8/2019 το μεσημέρι, πραγματοποιήθηκε πάρτυ, στη γέφυρα του Ευήνου.

― Στις 27/8/2019 ζωγραφική και κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους οικειοθελώς από τις παιδαγωγούς Βασιλική Καραΐσκου, Δήμητρα Τσακάλη και Έφη Πλαστήρα τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πολύτιμη βοήθεια και διαθεσιμότητά τους. Η συνέχεια αποδείχθηκε ιδιαίτερα απολαυστική αφού οι μικροί μας φίλοι γέμισαν την πλατεία και τα γύρω σοκάκια αναζητώντας τον χαμένο θησαυρό. Η εύρεσή του σκόρπισε χαρά και όμορφα χαμόγελα.

― Στις 28/8/2019 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά Αρτοκλασίας από

τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καλύβα και τους πατέρες Θεοφάνη

Μπατσαούρα, Γεώργιο Χαρονικολάου και Ξενοφώντα Τριβήλο.

―Στις 29/08/2019 ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, από τον Πανο-

σιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Νεκτάριο Καλύβα, τον Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Θεόκτιστο Κόρακα και τους πατέρες Θεοφάνη Μπατσαούρα, Ξενοφώντα Τριβήλο και Παναγιώτη Χαβάντζα.Παρευρέθησαν πολλοί προσκυνητές, έγινε περιφορά της εικόνας του Ιωάννη του Προδρόμου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αθανασίου Διάκου. Οι

εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με το παραδοσιακό Φλάμπουρο όπου συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Αθανασίου Διάκου νέοι και νέες ντυμένοι με παρα δοσιακές φορεσιές, τον Ιερέα του χωριού και τους επίσημους και με τη συνοδεία παραδο- σιακών οργάνων κατέβηκαν τραγουδώντας στην πλατεία του χωριού μας. Στη συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

2019- Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Ημέρα μνήμης και τιμής η 28η Οκτωβρίου! Όπως κάθε χρόνο,έτσι και φέτος γιορτάσαμε την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940, με τη συμμετοχή των συγχωριανών μας. Μετά το πέρας

της Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε δοξολογία, επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο των πεσόντων από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βασίλειο Κάππα, τον

Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρτοτίνας Θεόδωρο Μαρτέκα και τον Ταμία του Συλλόγου Αρτοτινών Μεσολογγίου “Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος” Γρηγόρη Κορδοπάτη. Παρευρέθησαν ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Συλλόγου Ιωάννης Μαυραγάνης, ο Ταμίας Δημήτριος Μακρής, ο βοηθός Ταμία Ιωάννης Πλαστήρας και το Μέλος Βασίλειος Μαρτέκας.

 

2019- Πάρτυ Νεολαίας

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το πάρτυ νεολαίας της Αρτοτίνας, το Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019 στο χώρο Live Theatre στο Γκάζι. Η νεολαία του χωριού μας έδωσε το παρόν και διασκέδασε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ 2018

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΡΤΟΤΙΝΩΝ "Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΔΙΑΚΟΣ"
2018 - Κοπή Βασιλόπιτας του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» στην Αθήνα

Την Κυριακή 21-1-2018 στα γραφεία του Συλλόγου μας πραγματοποιήθηκε η Ετήσια Γενική Συνέλευση, ο Οικονομικός Απολογισμός και η Κοπή της Πίτας.

 

 

 

2018 - Ετήσιος Χορός του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος»

Με μεγάλη προσέλευση πραγματοποιήθηκε και φέτος ο χορός του Συλλόγου μας στις 27 Ιανουαρίου 2018 στο κέντρο “Λευκονόη”. Ευχαριστούμε τα μέλη και τους φίλους του Συλλόγου που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιδήμαρχος Δωρίδας Κ. Παλασκώνης, η τ. Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας Γ. Γαζή, η τ. Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Νάντια Γιαννακοπούλου και ο δημοσιογράφος του ΣΚΑΪ κ. Ν. Ανδρίτσος.

 

 

 

 

2018 - Εορτασμός 25ης Μαρτίου

Μετά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγ. Γεωργίου τελέστηκε δοξολογία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων από τον Πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Αρτοτίνας κ. Βασίλη Κάππα και από τον Πρόεδρο του Συλλόγου Αρτοτινών «Ο Αθανάσιος Διάκος» κ. Θοδωρή Μαρτέκα. Στη συνέχεια ακολούθησε τήρηση ενός λεπτού σιγή και ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος.

Ο Σύλλογος προσέφερε καφέ και αναψυκτικά στο καφενείο του Κων/νου Τριβήλου.

 

 

 

 

2018 -Γιορτές Εξόδου Μεσολογγίου

Κάθε χρόνο την Κυριακή των Βαΐων γίνεται στο Μεσολόγγι παρέλαση και μνημόσυνο στους πεσόντες ενώ το προηγούμενο βράδυ γίνεται η αναπαράσταση της ανατίναξης του Χρήστου Καψάλη.

Έτσι και φέτος ο Σύλλογος Αρτοτινών τίμησε τη μνήμη αυτών των ηρώων και συμμετείχε στην παρέλαση για τις Γιορτές Εξόδου 2018.

 

 

2018 - Διάκεια - Λαμία 2018

Στις 22 Απριλίου 2018 πραγματοποιήθηκαν στη Λαμία τα «ΔΙΑΚΕΙΑ 2018», σε διοργάνωση της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας. Η Αρτοτίνα εκπροσωπήθηκε με καταθέσεις στεφάνων τόσο από τον

Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου της κ. Κάππα Βασίλειο όσο και από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου «Ο Αθανάσιος Διάκος» κ.Μαρτέκα Θεόδωρο.

 

2018 - Εκδήλωση Μελισσοκόμων στην Ιερά Μονή Τιμίου Προδρόμου Αρτοτίνας

Την Τετάρτη, 29/08/2018 γιορτάσαμε την Αποτομή της Τίμιας Κεφαλής του Ιωάννη Προδρόμου, με  ευλάβεια και κατάνυξη.

Την παραμονή 28/08 στις 7:00 μ.μ. τελέστηκε μέγας πανηγυρικός Εσπερινός μετά Αρτοκλασίας από τους πατέρες  Θεοφάνη Μπατσαούρα,  Γεώργιο Χαρονικολάου , Ξενοφώντα Τριβήλο και τον παπά Βασίλη.

Στις 29/08 ανήμερα της γιορτής, τελέστηκε αγιασμός και όρθρος μετά πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας, ακολούθησε περιφορά της εικόνας του Τιμίου Προδρόμου, επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του ήρωα της επανάστασης Αθανασίου Διάκου και προσκύνημα σε  ιερά λείψανα.

Στο ιερατικό συλλείτουργο έλαβαν μέρος  οι πατέρες  Θεοφάνης Μπατσαούρας, Ξενοφών Τριβήλος, Παναγιώτης Χαβάντζας και Βασίλειος.  Συνπροσευχόμενος  στο  ιερό, παραβρέθηκε ο Πανοσιολογιότατος Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος πατήρ Νεκτάριος Μουλατσιώτης.

Την γιορτή τίμησαν με την παρουσία τους ο βουλευτής κ. Κωστοπαναγιώτου Ηλίας, ο δήμαρχος κ. Καπετζώνης Γεώργιος, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κατσαρός Χαράλαμπος,  οι αντιδήμαρχοι κ. Παλασκώνης Κωνσταντίνος,  Ζιέτος Παναγιώτης  και Ευσταθίου Ανδρεάς, ο δημοτικός σύμβουλος  Φλετούρης  Κωνσταντίνος  ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου κ.  Κάππας Βασίλης και τα μέλη Τσαμαδιάς Αθανάσιος και Κάππα-Πρεβενά  Έφη, ο πρόεδρος του συλλόγου Αρτοτινών «Αθανάσιος Διάκος» κ. Μαρτέκας Θοδωρής και τα μέλη Μακρής Δημήτριος, Μαυραγάννης Γιάννης, Πλαστήρας Ιωάννης, Δημάκας Δημήτριος και Κάππας Ιωάννης ενώ το σύλλογο Αρτοτινών Μεσολογγίου «Αγ. Ιωάννης ο Πρόδρομος»  εκπροσώπησαν οι κκ Κορδοπάτης  Γρηγόρης, Κατσαρός Δημήτριος και Τζαμαδιάς Παναγιώτης.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας και των εκδηλώσεων προσφέρθηκε σε όλους τους προσκυνητές καφές, τσίπουρο και λουκούμι.

Ευχαριστούμε  ιδιαιτέρως:

Τον Σύλλογο Αρτοτινών Μεσολογγίου ‘’ Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος’’ για το ποσό των 2000€ που διέθεσε για την κατασκευή της σκάλας.

Τον κ. Παπαναστασάτο Γιώργο για τα γλυκά.

Την κα. Μιχαλοπούλου Ελένη για τον καφέ.

Την οικογένεια του κ. Κωνσταντίνου Αθανασίου Κολοβού για τα λουκούμια.

Τις κ.κ. Παλασκώνη Αμαλία, Σιαπέρα Μαρία και Τσιπούνη Ελένη για τον στολισμό της εικόνας που επιμελήθηκε η κα Ντίνα Καραΐσκου.

Τις κ.κ. Τσαμαδιά Ευθυμία, Αυζώτη Σωτηρία, Αυζώτη Δήμητρα, Παπαναστασάτου Αγγελική, Παπαδοπούλου Παναγιώτα, Φλετούρη Κούλα,  Μαρία Μαντούρλια Παναγάκου, Μαρία  Σταματοπούλου Τσόγκα και τους κ.κ. Κουλόπουλο Σπύρο,  Σιαπέρα Βασίλη,  Σιαπέρα Παναγιώτη και Τσόγκα Αριστ. Κωνσταντίνο για τον καθαρισμό των κτιρίων και του περιβάλλοντα χώρου.

Ευχαριστούμε  θερμά όλους για την συμβολή τους,  καθώς και τους παραβρισκόμενους ευλαβείς προσκυνητές για την παρουσία τους.

Στη μνήμη του Ιωάννη Τσαμαδιά του Γεωργίου η οικογένεια του προσέφερε το ποσό των 50€ για τις ανάγκες της Μονής.

Στη μνήμη του Ιωάννη Τσαμαδιά του Γεωργίου η οικογένεια της Μαρίας Τσαμαδιά του Παπαγιάννη προσέφερε 400€ στην Ιερά Μονή Ιωάννη Προδρόμου.

 ΑΙΩΝΙΑ ΤΟΥ Η ΜΝΗΜΗ

Τους ευχαριστούμε και ευχόμαστε  ο Θεός  να χαρίσει ανάπαυση στην ψυχή του εκλιπόντος.

ΜΕ ΤΙΜΗ

Ο ΗΓΟΥΜΕΝΟΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

ΙΕΡΕΑΣ ΘΕΟΦΑΝΗΣ ΜΠΑΤΣΑΟΥΡΑΣ

2018 - Διάκεια – Φλάμπουρο

Με μεγάλη συμμετοχή και επιτυχία, πραγματοποιήθηκαν και φέτος οι δραστηριότητες στα

πλαίσια της πολιτιστικής εκδήλωσης «Διάκεια 2018», οι οποίες περιελάμβαναν:

― Στις 21/8/2018 φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ των χωριών Αρτοτίνα– Ζωριάνος.

― Στις 22/8/2018 αγώνες πετοσφαίρισης.

― Στις 23/8/2018 αγώνες καλαθοσφαίρισης.

― Στις 24/8/2018 αγώνες ποδοσφαίρου και λιθοβολίας.

― Στις 25/8/2018 ζωγραφική και κατασκευές για τους μικρούς μας φίλους οικειοθελώς από τις παιδαγωγούς Βασιλική Καραΐσκου, Δήμητρα Τσακάλη και Έφη Πλαστήρα τις οποίες ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για την πολύτιμη βοήθεια και διαθεσιμότητά τους. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας διεξήχθησαν οι αγώνες ανωμάλου δρόμου για τα 50, 200, 400, 600 και 1.500 μέτρα με μεγάλη συμμετοχή. Το ίδιο βράδυ οι μικροί μας φίλοι παρακολούθησαν Θέατρο Σκιών στην πλατεία του χωριού.

― Στις 26/8/2018 το πρωί έγινε κατάθεση στεφάνου και επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αθανάσιου Διάκου. Μας τίμησαν με την παρουσία τους το μέλος της Δωρικής Αδελφότητας Κούρ-

λης Ιωάννης και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Κάππας Βασίλης. Στη συνέχεια οι μικροί μας φίλοι, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν ένα ταξίδι για την αναζήτηση του χαμένου θησαυρού, όπου η πλατεία και τα σοκάκια γύρω από αυτή, γέμισαν παιδικές φωνές και όμορφα χαμόγελα. Tο απόγευμα της ίδιας ημέρας, διεξήχθει ο Δρόμος Θυσίας 4.000 μέτρων. To βράδυ πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις των επιτυχόντων στα ΑΕΙ και ΤΕΙ το 2017 και οι απονομές των επάθλων στους νικητές των αγωνισμάτων.

― Στις 28/8/2018 τελέστηκε μέγας πανηγυρικός εσπερινός μετά Αρτοκλασίας, από τους πατέρες Θεοφάνη Μπατσαούρα, Γεώργιο Χαρονικολάου και Ξενοφώντα Τριβήλο στο Μοναστήρι του

Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, με τηνπαρουσία του Βουλευτή Φωκίδας κ. Κωστοπαναγιώτου Ηλία, του Δημάρχου κ. Καπεντζώνη Γεώργιου, του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Κατσαρού Χαράλαμπου, και των Αντιδημάρχων κ.κ. Παλασκώνη Κωνσταντίνου, Ζιέτου Παναγιώτη και Ευσταθίου Ανδρέα, αλλά και του Δημοτικού Συμβούλου Φλετούρη Κωνσταντίνου. Το βράδυ στην πλατεία του χωριού διασκεδάσαμε με την παρουσία παραδοσιακής μουσικής.

― Στις 29/08/2018 ανήμερα της εορτής τελέστηκε η Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Πα-

νοσιολογιότατου Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Φωκίδος πατέρα Νεκτάριου Μουλα-

τσιώτη και από τους πατέρες Θεοφάνη Μπατσαούρα, Ξενοφώντα Τριβήλο και Παναγιώτη Χαβάντζα στην Ιερά Μονή Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου. Παρευρέθησαν πολλοί προσκυνητές, έγινε περιφορά της εικόνας του Ιωάννη του Προδρόμου και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στην προτομή του Αθανασίου Διάκου. Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας με

το παραδοσιακό Φλάμπουρο όπου συγκεντρώθηκαν στο σπίτι του Αθανασίου Διάκου νέοι και

νέες ντυμένοι με παραδοσιακές φορεσιές, τον Ιερέα του χωριού και τους επίσημους και με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων κατέβηκαν τραγουδώντας στην πλατεία του χωριού μας. Στη

συνέχεια χόρεψαν παραδοσιακά τραγούδια. Το γλέντι κράτησε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.

2018 - Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 στην Αρτοτίνα. Τον πανηγυρικό της ημέρας μετά την κατάθεση στεφάνων εκφώνησε ο Ιερέας του χωριού μας Θεοφάνης Μπατσαούρας συλλειτουργούντος του Ιερέος Παναγιώτη Χαβατζά. Στεφάνι κατέθεσαν ο Πρόεδρος της Κοινότητος Βασίλειος Κάππας και ο Πρόεδρος του Συλλόγου Αρτοτινών “Αθανάσιος Διάκος” Θεόδωρος Μαρτέκας. Παρόντες ήταν επίσης ο αντιπρόεδρος Μαυραγάνης Ιωάννης, ο γραμματέας Κάππας Ιωάννης, ο ταμίας Μακρής Δημήτριος και ο αναπληρωτής ταμίας Πλαστήρας Ιωάννης.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Έδρα: Αλκέτου 56 Βύρωνας, Αττική    Τηλέφωνο :2107655568   Fax:2107655568   Ε-mail:artotina.diakos@gmail.com

 

 

Κατασκευή Ιστοσελίδας

Doric Business Harmony PC

  www.doricharmony.gr